torstai 28. marraskuuta 2013

YÖNÄYTÖS

"Pelko on ensimmäinen askel. Kun katsot pimeään, se katsoo takaisin."

Luin Marisha Pesslin kirjoittaman Yönäytös -kirjan (2013).
Se oli mieletön dekkari! Vaikka olikin pitkä, 716 sivua, jokainen sivu oli lukemisen arvoinen.


Elokuvaohjaaja Stanislav Cordovan 24-vuotias tytär Ashley löytyy kuolleena. Toimittaja Scott McGrath ei usko sen olevan itsemurha ja alkaa selvittää juttua. Hän keräilee johtolankoja ja törmää Noraan,19-vuotiaaseen naiseen, sekä 25-vuotiaaseen Hopperiin. He alkavat yhdessä selvittää juttua. Heillä kaikilla on jo ennestään jokin yhteys Ashleyhin. Cordova tekee kauhuelokuvia, jotka tuntuvat vaarallisen todentuntuisilta, aivan kuin olisivat aitoja oikeasti tapahtuneita... Scott, Nora ja Hopper pohtivat, onko Ashley tehnyt itsemurhan siksi, että on halunnut paeta isäänsä ja perhettään, vai oliko hänet kirottu tai jotakin muuta.

Päähenkilöt seikkailevat paikoissa, joissa Ashley on oleskellut ennen kuolemaansa; mielisairaalassa, hänen asunnossaan, pianoliikkeessä, tatuointiliikkeessä... ja lopulta toimittaja ja kumppanit päätyvät jopa The Peakin alueelle, eli sinne missä on kauhuelokuvien lavasteetkin ja sinne missä itse Cordovan perhe asuu.

Vaikka kirjan kansi ei ole kovinkaan houkuttelevan näköinen, kirja oli silti lukuelämys, jollaiseen ei varmasti heti uudestaan törmää. Yönäytös on ihana kertomus nuoresta naisesta, isän rakkaudesta tytärtään kohtaan, ystävyydestä, rakkaudesta tytön ja pojan välillä, mutta myös mielen pimeydestä ja maailman synkimmistä nurkista.


Yönäytöksessä on kuvia artikkeleista, nettisivuista, valokuvista yms. ja ne tukivat kertomusta ja toivat hienoisen karmivan säväyksenkin ehkä, mikä oli hyvä.


Todellakin suosittelen tätä kirjaa luettavaksi! En ihmettele, jos tästä joskus tehtäisiin elokuva.
ARVOSANA 5/5

Seuraavaksi luen klassikkokirjan: Dracula.

Ei kommentteja: