keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Muumilaakson Marraskuu - Tove Jansson

Kirjan luin oikeastaan koulutehtäväni takia, mutta voin silti kirjoittaa siitä jotakin.

Kirja yllätti positiivisesti; luulin että se olisi tylsä, mutta ei ollutkaan.

Muumilaakson Marraskuu oli mielestäni melankolinen, koska se antoi ajattelemisen aiheita esimerkiksi kaipuusta, ystävyydestä, kuolemasta (vaikka ei siinä kukaan kuollut), ja oli jokseenkin surullinen. Jännä juttu kuitenkin oli se, että samaan aikaan surullisuudessaan kertomus oli söpö, ihana, iloinen "selviytymistarina". Henkilöiden yhdessä olo, kaikki tapahtumat sekä syksyn kohtaaminen olivat hienosti kuvailtuja sekä tunnelma välittyi tekstistä.

Pidin kaikista henkilöistä. Jokaisella on oma persoonansa ja he erottuvat toisistaan edukseen. Henkilöt ovat mielestäni semmoisia hölmöjä, mikä antaa pienen (hyvän!) säväyksen kirjaan. Kirjassa ei siis esiinny muumit itse ollenkaan, vaan muu Muumilaakson väki; Vilijonkka, Mymmeli, Hemuli, Tuhto Homssu, Ruttuvaari, Nuuskamuikkunen. He aikovat mennä muumitaloon kukin omista syistään vierailulle, mutta muumiperhe ei olekaan kotona.

Tähän liittyy kirja Muumipappa ja Meri. Siinä olevat tapahtumat tapahtuvat samaan aikaan merillä kuin tässä toisessa kirjassa tapahtumat Muumilaaksossa, kun muumit eivät ole kotona.

Tekstissä on mielestäni hauskoja sanoja käytetty ja kirja on nopealukuinen. Siinä on myös hyviä kuvia liittyen tarinaan.

Sivuja oli 173. Kirja on alunperin julkaistu 1970.
ARVOSANA 4/5

Ei kommentteja: